Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, które proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne potrawy włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. Italian Cuisine in Krakow Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film