Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. czy barista to trudny zawód Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film